Nemezelő tű -tűnemez technika

tűnemezelés
hdrpl
manó+tök tűnemez
Tűnemez manó és tök, háttérben nemezelőpárna, nemezelőtű

Sosem felejtem el azt a napot amikor a könyvtárban kézműves könyvek között kutatva kezembe akadt egy füzet, amiben azt mutatták meg hogyan lehet egy kupac gyapjúból egy speciális nemezelő tű segítségével csodaklassz állatfigurákat készíteni.

tűnemez róka

Bevallom nekem azelőtt a gyapjúról a bárányok, a szúrós sapkák, pulóverek, a nemez szóról pedig az iskolában történelem órán tanult jurta jutott az eszembe.Úgyhogy teljes volt a wao élmény hogy ilyen technika létezik, amivel a gyapjúból gyönyörű pihe-puha angyalok, kis állatfigurák és egyéb csodák készíthetőek.

Elkezdtem kutatni az interneten mi is az a tűnemez, hogyan működik? Aztán úgy gondoltam nem tűnik olyan nehéznek, kipróbálom.

tűnemezelés
Tűnemezelés

Szerettem volna alkotócsomagot vásárolni , hogy kezdőként ne kelljen azon agyalnom hogy milyen gyapjút , milyen tűt vásároljak, de nem találtam magyar nyelvű alkotócsomagot, (https://nemezsziget.hu/termekkategoria/alkotocsomagok/

Állítottam össze tűnemez alkotócsomagokat-szerelmes sünik alkotócsomag

Na jó, gondoltam ez nem veszi kedvem vásárolok hozzá gyapjút és nemezelő tűt és kipróbálom. Hát a második meglepetése akkor ért amikor szembesültem vele egy gyapjúwebshopban hogy milyen sokféle minőségű és színű gyapjút lehet vásárolni

Végül szín alapján választottam gyapjút és vásároltam egy vastag nemezelőtűt , kerestem a youtubon egy tutorial videót, persze az is csak angol nyelvű volt ( nekem van már youtube csatornám, ahol sok nemez tutoriált találsz https://www.youtube.com/channel/UCXZSzG4xC3WsdlujBWqgS4Q , és elkészítettem életem első kis rókáját. Fantasztikus élmény volt ahogy azt a kupac gyapjút egy tűvel való böködéssel formáztam , összenemezeltem, rókává alakítottam.

De milyen is a tűnemezeléshez használt nemezelő tű. Egy vékony, de erős acél tű, aminek az egyik végén kampó formában visszahajlik az acél, a másik végén a tűn pedig pici lyukak, a lyukak mentén kiálló acéldarabkák vannak, ezekbe a kiálló acéldarabkákba akadnak bele a gyapjúszálak ahogy kifelé húzzuk a tűt gyapjúból.Alapból három fajta tű szükséges a nemezeléshez, vastag ( erős), közepes és vékony, mert a különböző minőségű gyapjakat, különböző tűvel tudjuk megnemezelni.

Finom merinó gyapjút finom-vékony tűvel, a vastag magasabb micronszámú gyapjút vastag vagy erős tűvel tudjuk megmunkálni. Mondok egy példát, tűnemez róka bross készítésekor az alap 27 micronos paplangyapjú, vastag, stabilra kell nemezelni, ezért vastag tűvel készítem el, erre az alapra vékony tűvel tudom rögzíteni a róka szőréhez szükséges finom merinó gyapjút. A róka lábát mivel ugyan az is 27 micronos, de vékonyabb rétegben közepes tűvel készítem el. Persze ez nem szentírás. Az a tapasztalatom hogy meg kell próbálni az adott dolgot melyik tű nemezeli össze jobban és azt kell használni. Az alap tűkön kívül ma már több fajta speciális tű is kapható, pl fordító tű, ami kihúzza a gyapjúszálakat, vagy nagyon finom tű ami a szép sima felület készítésében nagy segítség.

A nemezelőtű fogását megkönnyíti ha egy direkt erre a célra készült fa nyélbe helyezed, és a nemezelést meggyorsítja ha egyszerre több nemezelőtűvel nemezelsz, ehhez is lehet vásárolni speciális fa tűtartót amibe egyszerre több tűt tudsz befogni. Persze készen is lehet vásárolni olyan nemezelőtűt aminek már van műanyag, vagy fa nyele.

Kép pinterest

Ha nem teszed bele színes nyélbe, akkor célszerű különböző színű körömlakkal, vagy valami más színnel jelölni a tűket, hogy nemezelés közben ne kelljen keresgélni melyik a vékony, melyik a vastag, hiszen a szára mindegyiknek ugyanolyan.

A tűnemezelés másik fontos kelléke a nemez alátét, vagy nemez párna. Ez egy olyan kb 20-30 cm-es speciális szivacs, vagy pl. rizzsel töltött zsákvászon párna, amire ráteszed a nemezelendő gyapjút és így kezded el szurkálni, hiszen a nemezelő tű egy hosszú tű és fontos hogy valami puha alátétbe szúrd bele, hogy ne törjön el ahogy kemény felületen ( pl asztal lapon) koppan.

Zsákvászon alátét
speciális szivacs alátét

Tűnemezelés közben nagyon vigyázzatok a kezetekre, hiszen a nemez tű egy nagyon hegyes tű, gyorsan, sűrűn, határozott mozdulatokkal kell szurkálnunk a gyapjút hogy összeálljon, ezért előfordulhat hogy az ujjadba szúrod egy határozott mozdulattal, nem kellemes érzés, tapasztalatból mondom. Én nem tudok benne dolgozni, de vásárolható bőr ujjvédő, ami megvéd az esetleges sérüléstől. ( lásd feljebb nemezelőtű képen)

tűnemezelés
Sűrűn kell szurkálni a gyapjút

Tűnemez technikával nem csak figurákat készíthetsz, hanem faliképet is, de díszíthetsz farmert, táskát,stb úgy hogy gyapjúból tűnemez technikával dekorálod.

Falikép
Kép Pinterest

Köszönöm a figyelmed! Jó alkotást, jó nemezelést kívánok! Timi

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.