Mi a különbség tű és vizes nemez technika között?Gyapjú Nemez Tárgyak Mosása, Kezelése.

Mi a különbség tű és vizes nemez technika között?Gyapjú Nemez Tárgyak Mosása, Kezelése.

A gyapjú egy csodálatos alapanyag, ami millió színben és sokféle minőségben kapható, valóban csak az alkotói fantáziád szab határt hogy mit készítesz belőle. Felhasználási területe megegyezik a textil felhasználási területével. Vizes (szappanos) nemez technikával készíthetsz táskát, ruhaneműt, takarót, tárolót …stb, Tűnemez (száraz nemez) technika alkalmazásával pedig szobrásszá válhatsz, hiszen megformálhatod kis kedvenced, de készíthetsz álomfogót, mesebeli tündéreket, manókat, gyerekszoba dekorációkat …stb!

Mese gyapjú
erdő színei gyapjú
natúr gyapjú

Természetes anyagok használatával Te is teszel egy lépést a Föld védelméért. A legtöbb gyapjút árusító helyen (itt a webshopban is) olyan gyapjút tudsz vásárolni aminek festése megfelel az öko tex 100 elírásainak. Szintetikus társaival ellentétben a természetes alapanyagból készült alkotások kezelése igényel némi kihívást, pl kézzel kell mosni…stb. A gyapjúból kézzel készített tárgyaknak lelkük van, ezért finom, gondos törődést igényelnek. De hidd el nemez gyapjú tárgyak használatánál jobb dolog nem is történhetne veled. Ezért hát ha választanod kell hogy vásároljál-e, vagy készíts nemez tárgyakat ne tartson vissza  a sok negatív sztereotípia!

A legfontosabb különbség a két technika között hogy a tűnemezelés során a gyapjúszálak úgy kapaszkodnak össze hogy a száraz gyapjút egy speciális ún. nemezelőtűvel tűvel szurkáljuk. A nemezelőtű végén lévő lyukakba beleakad a gyapjú szála és ez összeakasztja a szálakat.

Tűnemezelés: nemezszív készítés sütikiszúró segítségével

A  kialakításához a száraz gyapjút rétegről, rétegre szurkáljuk hogy kialakuljon a  nemezfigura. A gyapjút kellően sokáig kell ahhoz szurkálni hogy megfelelő keménységű, és stabil anyagot kapjunk. Stabilitást fokozhatjuk ha valami merev vázra ( drót, zseniliadrót) építjük fel a gyapjút A jól megnemezelt anyag ugyan könnyen nem szedhető szét, de ha rendesen nekiesünk, akkor szét lehet tépni darabokra, ezért ha lehet ne rángassuk, tépkedjük. Mivel kis gyapjúdarabok tépkedés hatására leválhatnak a figuráról, fontos hogy kisgyermekek tűnemez figurával szülői felügyelet mellett játszanak csak!

nemez játszószőnyeg tűnemez figurákkal

Mivel ennél a technikánál a gyapjúval szárazon dolgozunk ezért a tűnemez technikával készült tárgyak nem moshatóak. De nem kell tőlük megijedni, ugyanis a gyapjúnak olyan csodálatos képessége van hogy taszítja a port. Ezért ha csak valami durva szennyeződés nem éri akkor attól nem kell félnünk hogy a polcon porosodik. Télen hideg időben rakjuk ki ezeket a figurákat az erkélyre, vagy az udvarra, ugyanis a  hideg fertőtleníti a gyapjút. A gyapjút nem támadja meg a moly ha világos helyen van és néha meg van mozgatva , mivel a moly nem szereti ha macerálják. Úgyhogy ha meg akarod a nemez tárgyad védeni a molyosodástól akkor pl  a szoba polcán tárold és néha rakosgasd ide-oda. Ha hosszabb időre kell eltárolnod, akkor mindenképpen olyan vastagságú zárható dobozban ( műanyag, fa,fém) tárold amibe a moly nem tudja belefúrni magát. 

A vizes nemez technika során a gyapjú összeragasztásához meleg vizet és szappant használunk. Sokat gyúrjuk és sodorjuk a vizezés után az anyagot hogy kellő állagú legyen.

vizes nemezelés alapeszközök

A vizes nemez  technikával készült tárgyak stabilak, moshatóak. Nagyobb darabokat ( szőnyeg stb) gyapjúprogramon gyapjú mosószerrel moshatjuk, kisebb darabokat kézzel kéz meleg vízben, óvatos nyomkodással tudjuk mosni. Fontos hogy mosás után a még vizes gyapjút sima felületen, formára terítve kell szárítanunk ( pl szőnyeget, sálat  gyűrődés mentesen , kisimogatva, egyenes felszínre terítsük). Ha üreges tárgyról beszélünk pl. papucs, vagy kosár, akkor azt papírral kitömve kell megszárítani hogy száradás után megmaradjon a formája. A vizes nemez tárgyakra is vonatkozik a portaszító tulajdonság, és ezeket a tárgyakat is kitehetjük télen a hidegre egy-két órára. Tárolásuk ugyanúgy történjen mint a tűnemez figuráké.

vizes nemez technikával készített méhecskés tároló, “falizseb”

Köszönöm a figyelmed! Jó alkotást kívánok ! Timi

2 Comments

 1. Kedves Timi, talán, nem mindennapi kéréssel forulok hozzád. Tanácsodat kérem, segìts, légy szìves. Tibet terrier kutyám van, hosszúszőrű fajta. Vékony szálú, hajlékony a szőrük. Nem vedlenek. Hetente fésülöm, sok elhalt szőrszál jön ki a bundàból. Nagyon szeretem a gyapjút, tetszik a nemezelés, de mèg sosem próbàltam. Szeretnék kèszìteni valamit a kutyám kifésült szőrszálaiból, konkrétan egy, vagy több nagyobb követ. Kipróbáltam a szappanos módszert, jól összáll.
  Hetente fėsülésnėl kellene az adagokat hozzá “ragasztani” az előző hét gombócához.
  Ez azt jelenti, hogy mindig vizezzem be a má összenemezesedett darabot ès dolgozzam hozzá az ú réteget?
  Előre is köszönöm segìtő szándékát, szivélyes üdvözlettel,
  🌸🌸🌸🌸
  M.G.Judit
  mgj0408@gmail.com

  • Kedves Judit! Köszönöm a kérdésed! Rákerestem a neten kutyusodra, naagyon cuki lehet!Biztos nagyon szép szőre van! Sajnos én ebben nem tudok neked segíteni, mert még nem nemezeltem kutyaszőrt vizes nemez technikával. Eddig csak tűnemez kutyahasonmás külső borításához használtam a saját szőrét a kutyusnak, úgy hogy összekevertem gyapjúval és nemezelőtűvel rátűztem az alapra. Azt gondolom hogy neked is össze kellene keverni egy kevés gyapjúval, úgy jobban összeállna. Hogy hetente ragaszgass hozzá az nem lesz könnyű, mert ha már megszárad a gyapjú, nagyon nehéz újabb réteget nemezelni rá. Én inkább összegyűjtenék több heti adagot, kis gyapjúval összekeverném a kutyus szőrét és úgy készíteném el a köveket. De ez csak egy ötlet! Ha van kedved örülnék ha megírnád végül ilyen módszer jött be! Sok sikert és sok örömet a nemezeléshez és a kutyushoz! Timi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.